Home Svijet Vojni čelnici SAD-a i Kine razgovarali prvi put nakon više od godinu dana

Vojni čelnici SAD-a i Kine razgovarali prvi put nakon više od godinu dana

by admin
U novembru su dvije velesile odlučile obnoviti komunikaciju svojih oružanih snaga, a jučer su američki načelnik štaba Charles Brown i njegov kineski kolega Liu Zhenli razgovarali videovezom.
Brown je naglasio koliko je važna razmjena kako bi se izbjegle pogrešne procjene i povezani potencijalni rizici u vojnim operacijama, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder. Bio je to prvi telefonski razgovor s Liuom za Browna, koji je na dužnosti od septembra.

Ryder je razvoj događaja nazvao “pozitivnim”.

SAD i Kina pokušavaju stabilizovati svoje napete odnose. Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping sastali su se u San Franciscu sredinom novembra. Washington se prethodno u nekoliko navrata žalio da uobičajena izravna vojna komunikacija sa Pekingom ne funkcioniše te da bi to moglo dovesti do opasnih nesporazuma i pogrešnih procjena.

Peking je, primjerice, odbio zahtjeve za razgovore na nivou ministara obrane. Washington je više puta upozoravao da je komunikacija između vojski dviju zemalja ključna za odgovorno upravljanje odnosima, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima