Home Magazin Vokal i saz: Sevdalinka ‘Omere, prvo gledanje’ stara preko 200 godina u novom ruhu

Vokal i saz: Sevdalinka ‘Omere, prvo gledanje’ stara preko 200 godina u novom ruhu

by admin

U saradnji sa Zaninom Berbićem, Alma donosi singl “Omere, prvo gledanje”. Videospot je predstavljen premijerno na Alminom YouTube kanalu, a ovim singlom mlada vokalistica najavljuje album “Sevdah del Alma” koji 20. maja izlazi u izdanju MP BHRT.

Sevdalinka “Omere, prvo gledanje” stara je preko 200 godina, i predstavlja jedan od istinskih dragulja naše narodne muzičke tradicije, a Alma Subašić je izdvaja kao pjesmu koja joj je posebno draga.

Iz dugogodišnjeg prijateljstva i muziciranja sa mladim umjetnikom Zaninom Berbićem rodila se ideja o snimanju i izvedbi ove pjesme u formi aranžmana za vokal i saz.

Na taj način, svedenošću na esencijalne muzičke elemente koji su prvobitno bili obilježje bosanskohercegovačke sevdalinke, Alma i Zanin donose osvježen pogled na interpretaciju ove pjesme. Za miks i mastering pjesme pobrinuo se muzički producent MP BHRT Adnan Mušanović. Za režiju, kameru i montažu spota zaslužan je Almedin Karić.

Izlaskom ovog singla Alma Subašić najavljuje svoj album “Sevdah del Alma” koji će u izdanju Muzičke produkcije BHRT-a biti promovisan i objavljen 20. maja.

Alma Subašić pjeva od desete godine, a prvi solistički koncert izvodi u rodnom Konjicu. Iste godine izlazi i njen prvi album “Pjesme u srcu i duši desetogodišnje djevojčice”. Jedna je od najmlađih interpretatorica sevdaha koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, njenu tradiciju, kulturu i nematerijalno naslijeđe kroz izvođenje sevdalinki širom svijeta zajedno sa eminentnim imenima sevdaha poput Hanke Paldum, Mehe Puzića, Zehre Deović, Bebe Selimović, Zore Dubljević, Nedžada Salkovića i drugih. Snimila je značajan broj sevdalinki za arhiv Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Drugi album sa novokomponovanim pjesmama, napisanim u duhu sevdalinke, predstavila je 2017. godine.

Muzička produkcija BHRT-a izražava zadovoljstvo još jednom saradnjom sa mladim i perspektivnim muzičarima, čime pokazuje trajnu opredijeljenost ka podršci razvoju domaće muzičke scene.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima