Home Magazin Vrapčići iz Banjaluke pjevaju trideset godina

Vrapčići iz Banjaluke pjevaju trideset godina

by admin

Najpoznatiji dječji hor uz Banjaluke “Vrapčići” prije par dana je svečano obilježio trideset godina postojanja u Banjoj Luci.

Kako kažu, sve je počelo 1982. u Sarajevu, a osnivači Vrapčića su bili Valerij Vanja Gajić i Suad Arnautović.

Valerij nastavlja svoju priču sa Vrapčićima u Slovačkoj, u gradu Košice, a kasnije se seli u Banjaluku gdje na nagovor svog sina nastavlja prekinuti rad hora, gdje se 1. decembra 1993. godine održala prva audicija za buduće Vrapčiće.

Od tog decembarskog dana pa sve do danas ovaj poznati hor, ili kako kažu brend grada Banja Luke, niže brojne uspjehe a do sada je kroz hor Vrapčiće prošlo oko 2140 članova među kojima su danas brojni uspješni muzičari širom svijeta.

Hor je izdao 7 zvaničnih albuma sa preko 60 pjesama, od kojih se posebno izdvaja “Prva ljubav” koja je obilježila  brojna djetinjstva.

“Kada razmišljam šta znači biti Vrapčić, to je jedna privilegija, osjećam se tako ponosno.

Toliko uspješnih koncerata, toliko turneja, toliko divnih pjesama…” rekao je Branislav Đaković, u horu poznatiji kao “Čika Bane”, rukovodilac hora koji je svoju muzičku karijeru započeo još 1967. godine.

Vrapčići iz Banjaluke pjevaju trideset godina


Posted by Vijesti.ba on Petak, 22. decembar 2023.

Danas hor broji oko 80 djece, koja rado nastupaju i čine ovaj hor aktuelnim i dan-danas, a da je ljubav glavni pokretač dokaz je njegova postojanost i nakon 30 godina. “Čika Bane” se i danas sa osmijehom na licu prisjeća koncerta u Sava centru, Beogradskoj areni, na trgu u Novom Sadu, gdje su Vrapčići pjevali zajedno sa više od 20 hiljada ljudi.

Vrapčići se, na sreću, mogu pohvaliti sa podrškom od strane umjetnika, institucija i ljubitelja muzike svih ovih godina te su zbog toga na svečanom jubileju posebnu zahvalnost izrazili onima koji su  im pomogli na tom putu do uspjeha podijelivši im nagrade i priznanja.

Dobitnici Zlatne note bili su Mladen Matović, kompozitor, dirigent, muzički pedagog i direktor Kulturnog centra Banski dvor i Miroslav Janjanin, muzičar i kompozitor, dok su za svoje zasluge u radu hora nagrađeni i Željka Stojičić, ministrica kulture i obrazovanja, Ljiljana Labović Marinković, direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Denis Šulić, ministar trgovine i turizma, Vera Sajić, predstavnica Republike Srpske u Njemačkoj, Mladen Filipović, predstavnik Republike Srpske u Austriji, Mladen Cicović, predstavnik Republike Srpske u Srbiji, Dijana Milanković, direktorica “RTRS”, Borjana Radmanović Petrović, glavna i odgovorna urednica “Glasa Srpske” Željko Obradović, direktor Doma omladine, Vita Malešević, direktorica banjalučke gimnazije, Mila Čudić, direktorica Osnovne škole “Jovan Cvijić”  i Milada Šukalo, zamjenica gradonačelnika grada Banja Luka.

Osim njih svoj doprinos horu dali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajuća Željka Cvijanović koji su, kako kažu Vrapčići, svih godina podržavali postojanje hora i za svoje zasluge od njih dobili nagradu “Zlatna krila Vrapčića”.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima