Home Bosna i Hercegovina Vrh NATO-a u Sarajevu uputio poruku secesionistima i Rusiji!

Vrh NATO-a u Sarajevu uputio poruku secesionistima i Rusiji!

by admin

Nakon sastanka medijima su se obratili Geoana i ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković.

– Nakon posjete generalnog sekretara Stoltenberga u novembru, ovaj današnji događaj pokazuje veliku posvećenost NATO-a Bosni i Hercegovinu i region u ovim političkim nestabilnostima. Danas se u BIH i njen glavni grad preselio cijeli glavni štab NATO-a. Osnovna poruke je vrlo jasna: NATO je nepokolepljivi pristalica suvreniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je Konaković.

 

On je rekao da je to poruka, ne samo onima u BIH koji sanjaju neke snove, nego i onima na geopolitičkom planu koji misle da mogu ovdje nešto uraditi.
– Snažna podrška našim Oružanim snagama i Misiji Althea je jako važna poruka, rekao je Konaković.
On je dodao da se BIH pokazala kao kredibilan partner NATO-a što potvrđuju misije poput onih u Afganistanu.
– Jedna moja lična opservacija, danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BIH pomaknu sa puta ka članstvu u NATO-u na put saradnje, zaključio je Konaković.
Potom se obratio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.
– Ovdje sam danas sa predstavnicima 31 članice i Švedske. BIH je dugotrajni i bliski partner NATO-a. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i implikacijama na širi region, jer ono što se dešava u BIH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a to je bitno za nas sve u Evropi. NATO snažno podržava suverentiet i teritorijalni intergitet BIH. Secesionističke politike potkopavaju stabilnost i koče reforme. Svi lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i sačuvali institucije. Ministre Konakoviću, pozdravljam vaš put na reformama i na putu ka euroatlanskim integracijama, rekao je Geoana.
On je dodao da BIH doprinosi NATO-u kroz razne misije, poput Afganistana.

– Vaša je odluka kako brzo ćete ići i u kojem pravcu. Ali je dokazano da članstvo u NATO-u donosi stabilnost, prosperitet i sigurnost građanima, naveo je on.

Na kraju je obraćanje zaključio opaskom da je ministar (Konaković) superzvijezda u njegovoj zemlji (Ruminini) jer je tamo igrao košarku i osvojio prvenstvo.
Nakon toga se Konaković obratio na rumunskom, na što je Geoana trekao: Bolje govori rumunski od mene.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima