Home Svijet Washington Post objavio tajne spise iz Kremlja: Evo detalja!

Washington Post objavio tajne spise iz Kremlja: Evo detalja!

by admin

Iz svoje rezidencije na najvišem spratu kuće koju dijeli s visokim ruskim diplomatom, Jean-Luc Schaffhauser, ključni podržavatelj francuske predsjedničke kampanje kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen, aktivno radi na strategijama za podizanje promoskovskih političara na vlast

Schaffhauser, bivši zastupnik Le Penove stranke u Europskom parlamentu predviđa značajan pomak u zapadnoeuropskim vladama i naglašava potrebu preuzimanja kontrole nad vodstvom.

“Moramo promijeniti sve vlade… Sve vlade u zapadnoj Evropi bit će promijenjene”, rekao je u intervjuu za Washington post.

Njegovi dugogodišnji napori da potakne savezništvo između Rusije i Europe suočili su se s neuspjehom nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. Međutim, usred izazova s kojima se Kijev suočava u protuofanzivi i ekonomskih poteškoća u Europi, Schaffhauser i njegovi ruski suradnici vide novu priliku. Dokumenti Kremlja, koje je pregledao Washington Post, otkrivaju pokušaje Moskve da potkopa francusku podršku Kijevu putem skrivene propagandne kampanje u zapadnoj Europi.

Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa osoblja u administraciji predsjednika Vladimira Putina, zadužio je stratege Kremlja da siju političku razdor u Francuskoj, koristeći društvene medije i utječući na političke ličnosti. Cilj je umanjiti podršku Ukrajini i oslabiti odlučnost NATO-a. Slične taktike primjećuju se u Njemačkoj, gdje Kremlj traži antiratni savez između krajnje desnice i krajnje ljevice.

Dokumenti Kremlja, do kojih je došla europska sigurnosna služba, detaljno opisuju nastojanja da se oblikuje javno mnijenje u Francuskoj. Moskva vjeruje da je Francuska osjetljiva na politička previranja, pozivajući se na ankete koje pokazuju pozitivno mišljenje o Rusiji među 30% francuskog stanovništva. Stratezi Kremlja imaju za cilj pojačati poruke koje zapadne sankcije prikazuju kao štetne za francusku ekonomiju i opskrbu Ukrajine oružjem predstavljaju kao prijetnju odbrambenim sposobnostima Francuske.

Proruski računi na društvenim mrežama sve su vidljiviji u Francuskoj, iako predsjednik Emmanuel Macron održava široku podršku Ukrajini. Zabrinutost raste uoči izbora za Europski parlament u junu, a visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, upozorio je ovog mjeseca da bi ovi izbori mogli biti jednako “opasni kao i američki”, “vođeni strahom” koji proizlazi iz rastuće nejednakosti i sigurnosnih prijetnji.

Farme trolova u Kremlju, kako je otkriveno u dokumentima, proizvode sadržaj koji kritikuje zapadnu podršku vladi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Kremlj ima za cilj iskoristiti podjele i promovisati narative kao što su ekonomski učinak sankcija na Francusku i strah od direktnog sukoba s Rusijom koji bi doveo do Trećeg svjetskog rata.

Krajem juna, nakon što su u Parizu izbili neredi zbog policijskog ubistva tinejdžera marokanskog i alžirskog porijekla, mreža proruskih društvenih medija postala je vrlo aktivna, prema studiji koju je provela Alto Intelligence, vodeća firma za kibernetičku sigurnost koji prati neobičnu aktivnost digitalnih medija diljem Europe. Među najplodnijim računima, 24,2 posto ubacivalo je proruske postove u komentare. Većina računa bila je povezana s ekstremno desnim francuskim političarima poput Érica Zemmoura ili Le Pen, otkrio je Alto. Rastu zabrinutosti da bi Rusija mogla pogoršati i rastuće napetosti oko sukoba Izraela i Gaze.

Istraga je pokrenula pitanja o financijskoj podršci iz Rusije, uključujući zajmove koje je Schaffhauser organizirao za Le Penovu stranku. Dok je Le Pen postala manje glasna o vezama s Moskvom, njena krajnje desna stranka je suzdržana ili je glasala protiv ključnih mjera podrške Ukrajini u francuskom parlamentu. Neki krajnje desničari, poput Thierryja Marianija, člana Europskog parlamenta, postali su otvoreniji protiv podrške Zapada Ukrajini.

Usred ovih događaja, Schaffhauser namjerava olakšati ponovno povezivanje Moskve s Europom, predlažući osnivanje zaklade uz podršku Kremlja koja bi zagovarala prekid vatre u Ukrajini. Planira promovirati listu novih čelnika krajnje desnice u zapadnoj Europi koji su povezani s Moskvom uoči parlamentarnih izbora u EU-u. Schaffhauser poriče da je djelovao u ime Rusije, ali priznaje redovno finansiranje od ruskog diplomata u Parizu.

Francuska parlamentarna istraga upozorava da je utjecaj Moskve posebno jak kod bivših francuskih dužnosnika, posebno kod penzionisanih časnika. Kako napetosti rastu oko sukoba između Izraela i Gaze, Schaffhauser sugeriše za Post da samopouzdanje Kremlja raste, što Rusiji olakšava izazivanje nemira na Zapadu.

(Vijesti.ba / Jutarnji)

Možda vas zanima