Home Svijet WHO: Sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolnice

WHO: Sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolnice

by admin

Prema WHO, samo devet od 36 zdravstvenih ustanova djelomično funkcionira u kompletnoj Gazi. Svi ti objekti koncentrirani su na jugu enklave.

– Na sjeveru zapravo više nema funkcionalnih bolnica – izjavio je novinarima Richard Peeperkorn, predstavnik WHO u Gazi, putem video veze iz Jerusalema.

– Al-Ahli (bolnica) bila je posljednja, ali je sada minimalno funkcionalna: još uvijek liječi pacijente, ali ne prima nove – kazao je.
Opisujući je kao “školjku bolnice”, Peeperkorn je rekao da Al-Ahli liči na hospicij koji pruža vrlo ograničenu zdravstvenu zaštitu.

Desetak članova osoblja, svi mlađi doktori i medicinske sestre, nastavljaju da pružaju osnovnu prvu pomoć, zbrinjavanje bolova i njegu rana uz oskudne resurse, kaže on.

– Do prije dva dana, to je bila jedina bolnica u kojoj su ranjenici mogli biti operisani na sjeveru Gaze i koja je preplavljena pacijentima kojima je potrebna hitna pomoć. Nema više operacionih sala zbog nedostatka goriva, struje, medicinskog materijala i zdravstvenih radnika, uključujući hirurge i druge specijaliste – kazao je on.

Tijela žrtava nedavnih izraelskih napada postavljena su u dvorištu bolnice jer nisu mogla biti sigurna i i nije se mogla obaviti dostojanstvena sahrana, kaže on.

Osim bolnice Al-Ahli, sjeverna Gaza ima još samo tri minimalno funkcionalna zdravstvena objekta – bolnice Al-Shifa, Al Awda i Al Sahaba, za koje je Peeperkorn rekao da pružaju sklonište hiljadama raseljenih ljudi.

Neki pacijenti u Al-Ahliju čekali su na operacije sedmicama ili ako su bili operirani, suočili su se s rizikom od izaraze nakon operacije zbog nedostatka antibiotika i drugih lijekova, dodao je.

– Svi ti pacijenti ne mogu da se kreću i moraju biti hitno prebačeni kako bi imali šansu da prežive – rekao je on, ponavljajući poziv WHO na humanitarni prekid vatre.

– To je sada potrebno kako bi se ojačale i popunile preostale zdravstvene ustanove, pružile medicinske usluge potrebne hiljadama ranjenih ljudi i onih kojima je potrebna druga neophodna nega, i, iznad svega, da se zaustavi krvoproliće i pogibije izjavio je on, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima