Home Svijet Wilders spreman da se odrekne pozicije premijera kako bi formirao vladu

Wilders spreman da se odrekne pozicije premijera kako bi formirao vladu

by admin

Nizozemski političar Gert Wilders, čija je stranka osvojila najviše mjesta na izborima 2023. godine, spreman je da se odrekne pozicije premijera dok se bori da formira održivu novu vladu, javila je u srijedu nacionalna televizija NOS.

Pozivajući se na političke izvore u Hagu, NOS navodi da Wildersova Slobodarska stranka i tri druge konzervativne stranke, koje pokušavaju formirati desničarsku koaliciju, razmatraju scenarij po kome se čelnici ostalih stranaka u parlamentu ne bi pridružili novoj vladi.

U tom scenariju, poznatom kao “vanparlamentarna” vlada, političari i stručnjaci koji se ne smatraju bliskim nijednoj od stranaka bili bi imenovani na najviše položaje u vladi i blisko sarađivali s parlamentom.

Wilders je u preliminarnim razgovorima s potencijalnim saveznicima od izbora 22. novembra, prije više od 100 dana, bez ikakvog rezultata.

Pregovarač koji je određen da pomogne u procesu trebao bi u četvrtak izvijestiti parlament o svojim nalazima.

Wilders je 14. februara kazao kako je spreman razmotriti “sve opcije” za formiranje vlade, manjinske vlade ili “vanparlamentarne” vlade, umjesto da raspiše nove izbore, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima