Home Svijet Wilders: Vrijeme pritišće nizozemske stranke u pregovorima o formiranju vlade

Wilders: Vrijeme pritišće nizozemske stranke u pregovorima o formiranju vlade

by admin

– Vrijeme nas pritišće, i to ne mora nužno olakšati stvari – izjavio je Wilders novinarima prije nego što je krenuo na još jedan krug sastanaka s tri potencijalna partnera iz vlade.

Wildersova nacionalistička Partija slobode (PVV) očigledan je pobjednik izbora 22. novembra, ali s otprilike četvrtinom ukupnog broja glasova, potrebni su mu partneri da bi izgradio djelotvornu koaliciju.

Wilders od kraja novembra pregovara sa VVD desnog centra odlazećeg premijera Marka Ruttea, novonastalim centrističkim NSC i protestnom strankom poljoprivrednika BBB.

Ove stranke su u decembru saopćile da će prvo pokušati pronaći zajednički jezik oko vladavine prava nakon ozbiljnih sumnji koje su izrazili VVD i NSC u vezi sa saradnjom s Wildersom, čiji program poziva na zatvaranje džamija i zabranu Kur’ana u Nizozemskoj.

Otada, jedva da su se pojavili detalji pregovora, iako je posrednik koji predvodi pregovore, Ronald Plasterk, ove sedmice označio finansije kao ključni kamen spoticanja.

Predsjednik nizozemske centralne banke Klaas Knot kazao je u nedjelju da je strankama saopćio da će morati pronaći oko 17 milijardi eura u strukturnim rezovima potrošnje kako bi državne finansije održale na čvrstoj osnovi.

Wilders je, međutim, jasno stavio do znanja da to nije dio njegove agende, objavljujući u tweetu da preferira desničarsku vladu “s nižim porezima i bez bolnih, velikih rezova u potrošnji”.

Plasterk će dostaviti parlamentu izvještaj o napretku u pregovorima o formiranju vlade do sredine februara.

Ukoliko se stranke ne mogu dogovoriti oko formiranja vlade, mogle bi se razmotriti i druge stranačke kombinacije, uz nove izbore kao krajnju opciju.

Formiranje vlade u Nizozemskoj tradicionalno traje dugo. Razgovori nakon prethodnih izbora u martu 2021. trajali su rekordnih 299 dana, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima