Home Svijet Xi: Ujedinjenje Kine s Tajvanom je neizbježno

Xi: Ujedinjenje Kine s Tajvanom je neizbježno

by admin

Ujedinjenje s Tajvanom je neizbježno, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u novogodišnjem obraćanju, odlučnijeg tona nego prošle godine i manje od dvije sedmice prije nego što otok na koji Kinezi polažu pravo izabere novog lidera.

Predsjednički i parlamentarni izbori 13. januara održat će se u vrijeme narušenih odnosa između Pekinga i Taipeija.

Kina smatra da je Tajvan njezin “sveti teritorij” i nikad nije isključila upotrebu sile da ga vrati pod svoju kontrolu, iako Xi nije spomenuo prijetnju vojskom u govoru koji je prenosila državna televizija.

“Ujedinjenje domovine je historijski neizbježno”, rekao je Xi.

Vezano za izbore, Peking je posebno kritičan prema sadašnjem potpredsjedniku Laiu Ching-teau, predsjedničkom kandidatu vladajuće tajvanske Demokratske stranke (DPP), koji vodi prema anketama, rekavši da je opasni separatist.

DPP smatra da samo stanovnici Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti, kao što tvrdi i Laiujev glavni izborni suparnik Hou Yu-ih, iz najveće tajvanske opozicijske stranke Kuomintang (KMT). KMT tradicionalno njeguje bliže odnose s Kinom, ali žestoko niječe da je propekinška stranka, prenosi Hina.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je na Tajvan 1949., nakon što je izgubila u građanskom ratu s komunistima Mao Ce-tunga koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Republika Kina i dalje je zvanični naziv Tajvana.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima