Home Magazin Za Dan Grada u kinu višestruko nagrađivani filmovi o Sarajevu

Za Dan Grada u kinu višestruko nagrađivani filmovi o Sarajevu

by admin

U kinu Meeting Point na programu su tri višestruko nagrađivana filma poznatih reditelja o Sarajevu: u 17 sati film Jasmile Žbanić „Jedan dan u Sarajevu“; u 18.30 sati film Danisa Tanovića „Smrt u Sarajevu“ i u 20.30 sati omnibus „Mostovi Sarajeva“.

Ulaz je besplatan, a ulaznice se preuzimaju od 16.00 sati.

PROGRAM:

17:00 // „JEDAN DAN U SARAJEVU“ Jasmile Žbanić

„Jedan dan u Sarajevu“ (Bosna i Hercegovina, 2015., 60 min.) Jasmile Žbanić, kroz materijale koji su snimili građani Sarajeva (mobilnim telefonima i malim kamerama), govori o različitim aspektima događaja toga dana te koristi snimke igranih scena iz filmova o atentatu reditelja iz Austrije, BiH, Velike Britanije i kontrastira im.

Ovo je priča o jednom posebnom danu, ali i svakodnevnom životu u Sarajevu, gdje se dešavaju svadbe, sahrane, ljubavi, zvanične ceremonije, politički protesti… Kroz umjetničku interpretaciju rediteljice Jasmile Žbanić, film je zabavan dokument o ljudskoj prirodi, o događaju i gradu u kojem je započeo i završio evropski XX vijek.

18:30 // „SMRT U SARAJEVU“ Danisa Tanovića

“Smrt u Sarajevu” (Francuska, Bosna i Hercegovina, 2016., 85 min.) u režiji Danisa Tanovića 2016. godine je na filmskom festivalu u Berlinu, 66. Berlinaleu, osvojio Srebrnog medvjeda – specijalnu nagradu žirija te nagradu FIPRESCI koju dodjeljuju filmski kritičari.

Sarajevski hotel priprema se za večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici spremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica. Propast večere značila bi i propast hotela. Na večeri se pojavljuje neobičan gost – Gavrilo Princip. Šta će se, pod pritiskom različitih ideoloških, političkih i ličnih sukoba i teretom bezgranične tranzicije, siromaštva i neuređenog društva, dogoditi u ovom sarajevskom hotelu 28. juna 2014. godine u 18 sati?

Uloge su ostvarili Jacques Weber, Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić.

20:30 // Omnibus „MOSTOVI SARAJEVA“

Omnibus „Mostovi Sarajeva“ (Francuska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Italija, Portugal, Njemačka, 114 min., 2014.) rađen je povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i čini ga 13 priča koje su režirali Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde.

Autori se u filmu bave različitim periodima istorije Sarajeva: 1914. – 1918.; 1992. – 1995., te današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritički način promišljaju različite univerzalne teme koje povijesno mjesto kao što je Sarajevo simbolizira. Različitih generacija i porijekla, eminentni filmski stvaraoci nude nam mnoštvo individulanih pogleda i stilova.

Besplatan program nagrađivanih filmova povodom Dana Grada 6. aprila publici poklanjaju Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo.

Besplatne ulaznice preuzmite 6.4. od 16 sati u kinu Meeting Point.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima