Za Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ‘Marš mira’ i javni skup 7. jula u Beču

2 minuta čitanja

Marš će početi na Trgu ‘Christian-Broda’ i završiti na Trgu heroja (Heldenplatz) u Beču, gdje će biti održan javni skup u 18 sati.

- OGLAS -

Kako je najavljeno iz Saveza, sudjelovanje na javnom skupu su potvrdili ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, Robert Laimer, zastupnik u državnom parlamentu Republike Austrije, Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta RS, Ernst Woller, predsjednik bečkog parlamenta, Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine – video poruka, Nedžad Avdić, preživjeli genocida u Srebrenici, Hind Hafuda i Eidel Malowicki, ambasadorice MJLC i Damir Saračević, predsjednik Saveza bh. udruženja u Austriji ‘Consilium Bosniacum’.

– Tim skupom želimo dati naš doprinos u procesu aktivne izgradnje kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Na taj način se zalažemo za mir, za pravdu i opće dobro jer samo dobro može odagnati zlo, a trajni mir se može uspostaviti samo tamo gdje postoji pravičnost – naglašava Damir Saračević, predsjednik Saveza ‘Consilium Bosniacum’.

- OGLAS -

U genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, ubijeno je više od 8.370 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka dobi od 12 do 77 godina. Evropski parlament izglasao je 15. januara 2009. Rezoluciju o Srebrenici. Parlament Austrije, na inicijativu Saveza ‘Consilium Bosniacum’, 6. jula 2022. usvojio je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a 23. maja 2024. Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o Međunarodnom danu komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici.

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji ‘Consilium Bosniacum’ osnovan je 30. marta 2019. godine sa sjedištem u Beču. Osnivači Saveza su 21 bosanskohercegovačko udruženje u Austriji.

- OGLAS -

Consilium Bosniacum je zamišljen kao platforma za dijalog i umrežavanje, koja bi poticala i obnavljala historijske veze i prijateljstvo između Austrije i Bosne i Hercegovine i njenih naroda, te ujedno pozitivno utjecala na društvene procese u užem i širem smislu.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak