Home Svijet Zaharova: Zapadni ambasadori se miješaju u unutrašnja pitanja Rusije

Zaharova: Zapadni ambasadori se miješaju u unutrašnja pitanja Rusije

by admin
Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., a predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da riskira izazivanje nuklearnog rata ako zapadne trupe budu poslane da se bore u Ukrajini, prenosi HINA.
Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao u ponedjeljak da su se zapadni ambasadori Evropske unije odbili sastati sa njim radi razgovora uoči predsjedničkih izbora u Rusiji, koji se održavaju od 15. do 17. marta.
Zapadni ambasadori nisu odmah reagovali na njegovu izjavu.
Na pitanje voditelja ruske državne televizije Vladimira Solovjova razumiju li ambasadori EU svoju funkciju, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je njihovo odbijanje susreta sa Lavrovom izazvalo pitanja o njihovoj ulozi.
“Zaista se kod svih postavlja pitanje što oni rade i zašto, kako tumače svoje ponašanje na području naše zemlje ako ne obavljaju svoju najvažniju funkciju”, rekla je Zaharova.
Voditelj je istakao da su ambasadori EU prisustvovali pogrebu opozicionog političara Alekseja Navalnog 1. marta, kojeg je proglasio njihovim agentom. Navalni, čija je smrt u arktičkoj zatvorskoj koloniji objavljena 16. februara, uvijek je poricao da je zapadni agent.
Zaharova je rekla da takvo ponašanje pokazuje da se zapadni ambasadori u Moskvi miješaju u ruske poslove i izvode “predstave” umjesto da rade svoj diplomatski posao.
Ona je također kazala da će njemački novinari morati napustiti Rusiju ako Berlin poduzme mjere protiv ruskih novinara u Njemačkoj.
Rusija je jučer pozvala njemačkog ambasadora u ministarstvo vanjskih poslova. Ambasador Alexander Graf Lambsdorff dobio je prigovor zbog, kako je Moskva rekla, pokušaja Berlina da ograniči aktivnosti ruskih novinara u Njemačkoj.
“Ako dotaknu ruske dopisnike i dovedu svoje planove do kraja, njemački novinari će napustiti Rusiju”, rekla je Zaharova.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima