Home Bosna i Hercegovina Zastupnici DF-a: Protuposlovničko vršljanje odgovara željama HDZ-a

Zastupnici DF-a: Protuposlovničko vršljanje odgovara željama HDZ-a

by admin
Zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina kazala je na konferenciji za medije da su izmjene Poslovnika o radu toga doma u Parlament upućene protiv procedura, a predviđaju sve ono što je korak nazad u parlamentarnoj demokratiji.
“Mi danas trebamo svjedočiti usvajanju poslovnika protiv poslovničkoj proceduri, na način da imamo korak nazad u parlamentarnoj demokratiji. Očigledno, imat ćemo situaciju po uzoru na Republiku Srpsku da zastupnici koji ne misle isto kao parlamentarna većina nisu u stanju da argumentiraju svoje stavove. Naime, kroz poslovnik se ograničava broj replika, izlaganja, mogućnosti da se kaže ono što ne odgovara parlamentarnoj većini. Šta je to nego autoritativno ponašanje, koje zapravo suspenduje volju građana”, kazala je.
Kako je kazala, tim izmjenama je predviđeno i upućivanje na dnevni red važnih pitanja ne 24 sata prije zasjedanja.
“Vrlo dobro znamo u kakvom vremenu živimo, kakva je nekada potreba za hitnošću. Dakle, mi kao zastupnici nećemo moći uputiti ništa što je bitno za građane Federacije BiH, 24 sata prije sjednice. Sve su to pokazatelji u kojem pravcu ide ova parlamentarna većina”, kazala je.
Kratina ističe i to da ‘Zastupnički dom, ovo rukovodstvo pod dirigentskom palicom Mladena Boškovića uz asistenciju ostalih članova rukovodstva, nikad nije ponudilo na Kolegiju predstavnicima političkih stranaka mogućnost da utječu na plan rada niti su ga izradili’.
“Na osnovu tog plana rada Zastupničkog doma Parlamenta radna tijela izrađuju svoje programe rada. Dakle, ni radna tijela to nisu učinila. Ovdje imamo argumente kako se planira uvesti reda u parlamentarni život, a vidimo da smo u totalnom neredu i haosu. Zapravo, mi ne znamo gdje idemo niti šta radimo. Građani moraju znati da, u ovom momentu, Parlament nema program rada kao što ga nije imao ni u proteklom periodu, što ostavlja mogućnost da se ovdje vršlja protuposlovnički”, kazala je.
“U ovom momentu Parlament nema Programa rada kao što ga nije imao ni u proteklom periodu, i što ostavlja mogućnost da se ovdje vršlja protuposlovnički onako kako to odgovara željama HDZ-a koje su se, kako se kroz sva važna pitanja vidjelo, ispoštovale od strane Trojke.”
Kao novost u Poslovniku predviđa se i, kako je kazala, navodni transparentniji rad u Parlamentu.
“Ono što Poslovnik predviđa, među ostalim i članom 37., jeste transparentnost i otvorenost. Ona zavisi od pojedinaca u Parlamentu, od rukovodstva Parlamenta i od rukovodstva odnosno predsjedavajućih radnih tijela. Poslovnik jasno navodi da je Parlament otvoren za građane, za nevladine organizacije i sve one koji žele ovdje da se obrate. To što nekad za to nemaju priliku, ovisi o volji pojedinaca. Dakle, sve što ćemo danas razmatrati i sa čim nismo saglasni, jeste korak nazad u parlamentarnoj demokratiji i nemogućnost da građani (koji su nas birali), kroz naša obraćanja, ovom parlamentu kažu ono što misle”, kazala je.
Mirza Čelik kazao je uime Demokratske fronte da su predali zahtjeve za ocjenu ustavnosti 8. i 9. sjednice Zastupničkog doma. Radi se o prijenosu nadležnosti predsjedavajuće Mirjane Marinković – Lepić na zamjenika Mladena Boškovića.
U Sarajevu je danas nastavljena deveta redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čiji prvi dio je održan prije nekoliko dana. Preostale tačke dnevnog reda su izmjene Poslovnika doma kao i “Izbor i imenovanja”.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima