Home Bosna i Hercegovina Zatražen jednomjesečni pritvor za Debevca i Mehmedagića

Zatražen jednomjesečni pritvor za Debevca i Mehmedagića

by admin
“Upućen je prijedlog pritvora za dvije osobe”, kratko su za Detektor potvrdili iz Tužilaštva BiH.

Nakon ovog zahtjeva, Sud BiH bi trebao zakazati ročište za iznošenje ovog prijedloga.

Ranije danas, prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH privremeno je udaljila Debevca od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH, protiv kojeg je u toku istraga zbog nezakonitog prisluškivanja.

Iz VSTV-a su naveli da se Komisija prilikom donošenja odluke rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, odnosno da se Debevec sumnjiči za koruptivna i djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

“Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti. Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog”, navodi se u saopćenju.

Debevec je 18. decembra 2023. godine, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšen zbog zloupotrebe položaja, povezane s drugim krivičnim djelima.

Nakon njih, uhapšena je i advokatica Vasvija Vidović, zbog sprečavanja dokazivanja.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima