Home Bosna i Hercegovina Završen sastanak Trojke i HDZ-a, evo šta je dogovoreno

Završen sastanak Trojke i HDZ-a, evo šta je dogovoreno

by admin

Kako navode iz ove stranke, sastanku su, pored predsjednika Čovića prisustvovali zamjenica predsjednika Borjana Krišto i dopredsjednica Darijana Filipović te Elmedin Konaković, Saša Magazinović, Elvir Karajbić, Predrag Kojović i Sabina Ćudić.

Okupljeni politički dužnosnici iskazali su jasnu opredijeljenost za nastavak razgovora i ubrzanje napora za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH u duhu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta.

Usaglašeno je kako će se u naredna dva mjeseca dalje intenzivirati politički dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora.

Također, predstavnici su govorili o spremnosti za poduzimanje koraka kako bi se do konca 2023. godine usvojio Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, naglašavajući važnost stabilnog funkcioniranja institucija, izvršavanja međunarodnih obaveza i participiranja u sredstvima koja su iz Evropske unije namijenjena BiH.

Dužnosnici su istakli spremnost za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u hitnoj parlamentarnoj proceduri, a koji je na Vijeću ministara prethodno dobio potrebnu podršku.

Čović je danas na press konferenciji u Mostaru najavio da će u Sarajevu s predstavnicima „Trojke“ još jednom otvoriti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, i to ne samo onih tehničkih.

Kada je u pitanju poziv visokog predstavnika na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, Čović je kazao kako se zalaže za apsolutnu transparentnost i integritet izbornog procesa, naglasivši da se mora ući u srž problema.

– Izmjene Izbornog zakona bez izmjene načina biranja članova Predsjedništva BiH za nas su apsolutno neprihvatljive. Treba nam cjelina, ne možemo svako malo nešto mijenjati i dopunjavati. To je, prije svega, način izbora članova Predsjedništva BiH – poručio je Čović.

(Vijesti.ba / FENA) 


Možda vas zanima