Home Bosna i Hercegovina ‘Zeleno svjetlo’ za ulazak u EU ujedinit će nas i dati vjetar u leđa

‘Zeleno svjetlo’ za ulazak u EU ujedinit će nas i dati vjetar u leđa

by admin

Krišto je podsjetila da su početkom godine usaglašeni i usvojeni važni propisi u području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, državne službe i Visokog sudbenog i tužilačkog vijeća BiH. Također, usaglašen je i nacrt reformi te imenovan Radni tim za provedbu Plana rasta za zemlje regije kojeg je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila u novembru prošle godine prilikom posjete BiH.

– Vezano za ispunjavanje ostalih obaveza koje su u resornim ministarstvima, zapravo, u završnoj fazi usaglašavanja, dodatni poticaj daju i konstruktivni sastanci na političkom nivou i kroz institucije Vijeća ministara BiH gdje uz malo političke volje možemo doći do iskoraka i u konačnici otvaranja pregovora. U kontekstu svega ovoga uvjerena sam kako će Evropsko vijeće prepoznati naš napor i postignuti napredak i odobriti otvaranje pregovora u martu – istaknula je.

Komentirajući urađeno u protekloj godini, Krišto je istaknula da je Vijeće ministara BiH bio fokusirano na ispunjavanje nužnih reformi iz 8+1 uslova, odnosno 14 ključnih prioriteta Evropske unije.

– Kroz 59 sjednica usvojeno je preko 1500 materijala iz različitih oblasti od vladavine prava, kao, ljudskih prava i sloboda, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, regionalne i međunarodne saradnje, očuvanja makroekonomske stabilnosti, potpore stanovništvu. Dio tih odluka ticao se usklađenosti vanjske i sigurnosne politike naše zemlje sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Zadovoljna sam da je ona prvi put na nivou 100 posto usklađenosti – kazala je.

Također je podsjetila kako je je usvojeno i u parlamentarnu proceduru upućeno 13 nacrta zakona, od kojih se većina odnosi na EU zakone, te da su sve odluke donesene konsenzusom.

– Radili smo puno i na regionalnoj i međunarodnoj saradnji te kroz veliki broj bilateralnih susreta i međunarodnih aktivnosti obnovili regionalni dijalog i intenzivirali saradnju kako sa predstavnicima institucijama Evropske unije tako i šire međunarodne zajednice – kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Krišto je komentarisala i usvajanje državnog budžeta, kazavši kako će se on vrlo brzo naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH:

– Kako bi nastavili sa provedbom daljnjih reformi u BiH, kao i realizacijom višegodišnjih kapitalnih projekata i poboljšanjem socio-ekonomskog statusa zaposlenih u institucijama BiH, okvir za financiranje institucija BiH ove godine uvećan je za dodatnih 40 miliona maraka i iznosi 1.355.400.000 KM. Stoga, u konačnici očekujem da će ovakav budžet što prije biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kada su u pitanju zadaci Vijeća ministara BiH u 2024. godini Krišto je najavila nastavak svih ključnih reformi i jačanje unutarnjih resursa za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

– Već se sada počinjemo pripremati za narednu fazu u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji koja uključuje analitički pregled usklađenosti bh. zakonodavstva s acquisem EU (Screening). S druge strane, jačanje ekonomije i privlačenje inozemnih ulagača radi otvaranja novih radnih mjesta važne su teme na agendi Vijeća ministara BiH u ovoj godini. Svima nama prioritet je donijeti odluke, reforme i zakone kako bi iskoristili sve naše potencijale od ljudskih resursa do prirodnih bogatstava u cilju daljnjeg poboljšanja životnog standarda stanovnika ove zemlje. U političkom smislu da se omogući da svaki konstitutivni narod bira svoje predstavnike, legitimne predstavnike, bez majorizacije i preglasavanja, da kvalitetnim budućim rješenjima budu sve strane zadovoljne. Uvjerena sam da će nas „zeleno svjetlo“ za ulazak u EU dodatno ujediniti i dati vjetar u leđa za promjene koje ćemo ostaviti budućim naraštajima u BiH – poručila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima