Zelenski: Orban ne može posredovati između Ukrajine i Rusije

2 minuta čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da mađarski premijer Viktor Orban ne može posredovati između Rusije i Ukrajine s ciljem okončanja 28-mjesečnog rata, jer je to zadaća koju mogu preuzeti samo svjetske sile poput Kine, SAD ili EU-a.

- OGLAS -

Orban je prošle sedmice posjetio Kijev i Moskvu radi razgovora, a u ponedjeljak se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nazvavši svoj neočekivani put u Peking trećom dionicom “mirovne misije”.

Dok se svjetski lideri pripremaju za odlazak na samit NATO-a koji počinje u utorak u Washingtonu, ukrajinski predsjednik Zelenski je kazao da samo moćne privrede ili zemlje s oružanim snagama puno jačim od ruskih mogu obaviti posredničku zadaću.

- OGLAS -

“Ima li puno takvih zemalja u svijetu svijeta? Nema. Vjerujem da su SAD i Kina takve zemlje. I EU, ne jedna zemlja, nego cijela Evropska unija. To bi doista mogla biti posrednička misija”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare održanoj za vrijeme posjete susjednoj Poljskoj.

Zelenski je kazao i da Orbanovi pregovori s Putinom, koji su potaknuli neodobravanje unutar Evropske unije, nisu koordinirani s Kijevom.

- OGLAS -

“Čak i ako se Putin sastane s liderom određene države to ne znači da želi okončati rat”, rekao je.

Kijev i dalje ostaje otvoren za prijedloge ostalih zemalja o tomu na koji način postići put do mira, ali oni bi trebali biti usklađeni s ukrajinskom vizijom, pogotovo mirovnim planom od 10 tačaka”, dodao je Zelenski, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak