Home Svijet Zelenski otpustio šefa ukrajinske vojske!

Zelenski otpustio šefa ukrajinske vojske!

by admin

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je smjenu glavnog komandanta Ukrajine, generala Valerija Zalužnjeg, u najvećem vojnom potresu od početka ruske invazije punog razmjera prije skoro dvije godine.

U postu na Telegramu, poslatom neposredno prije formalnog saopštenja, ispod fotografije na kojoj je sa Zalužnijem, Zelenski je napisao: „Sreo sam se s generalom Valerijem Zalužnijem. Zahvalio sam mu se za dvije godine odbrane Ukrajine.

“Razgovarali smo kakva je obnova potrebna Oružanim snagama Ukrajine. Razgovarali smo i o tome ko bi mogao biti u obnovljenom rukovodstvu Oružanih snaga Ukrajine. Vrijeme je za takvu obnovu sada. Ponudio sam Valeriju Fedoroviču [Zalužnji] da nastavi da bude u timu.”

Zaluzhnyi je na svom Telegram kanalu otprilike u isto vrijeme napisao: „Zadaci 2022. se razlikuju od onih iz 2024. godine.

“Stoga, svi se moraju mijenjati i prilagođavati novoj stvarnosti. Upravo smo se sastali sa vrhovnim komandantom. Bio je to važan i ozbiljan razgovor. Odlučeno je da moramo promijeniti naše pristupe i strategiju.”

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima