Home Svijet Zelenski posjetio Avdijivku, grad oko kojeg se vode žestoke borbe

Zelenski posjetio Avdijivku, grad oko kojeg se vode žestoke borbe

by admin
Zelenski je obišao položaje 110. posebne mehanizovane brigade, piše Ukrajinska Pravda.

Komandir brigade obavijestio je Zelenskog o situaciji na bojištu i njihovim osnovnim potrebama. Ukrajinski čelnik je zatim odlikovao neke od vojnika državnim priznanjima.

“Ovdje se bori za život, zahvalni smo svim vojnicima, svakom vojniku, mornaru, naredniku, svakom časniku koji je izdržao ovaj rat. Hvala vam, ratnici! U Avdijivki smo zajedno sa našim timom čestitali vojnicima Božić i Novu godinu”, poručio je Zelenski.

“Zahvalan sam svima koji na prvoj crti brane našu zemlju. Bezgranična zahvalnost svoj rodbini, svakoj porodici naših heroja i svima koji pomažu, koji rade, da momci na frontu imaju sve što im je potrebno”, dodao je. Iz Ureda predsjednika su pojasnili da je Zelenski saslušao izvještaj komandira Mikolaja Čumaka o operativnoj situaciji na frontu i toku odbrambenih akcija.

Čumak je istakao kako ruske snage ne štede ljude, ali ukrajinski branitelji uprkos tome čvrsto drže položaje i čak zarobljavaju ruske vojnike. Inače, Avdijivka, nekada dom 25.000 ljudi, tokom borbi je pretvorena u ruševinu. Ruski ratni avioni i topovi uništili su stambene zgrade, bolnice, škole, tri supermarketa i svih pet crkava.

Ono što se događa u Avdijivki ima veliku simboličku vrijednost. Za Kremlj bi zauzimanje grada potaknulo Putinovu kampanju prije izbora u martu, kada će se peti put kandidovati za predsjednika. Za Kijev, pad grada bi značio dodatan udarac nakon neuspješne protuofanzive tokom ljeta.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima