Home Svijet Zelenski smijenio načelnika glavnog štaba vojske: Objavio i ime zamjene

Zelenski smijenio načelnika glavnog štaba vojske: Objavio i ime zamjene

by admin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je imenovao general-bojnika Anatolija Barhileviča kao novog načelnika glavnog štaba vojske.

Barhilevič će zamijeniti Serhija Šaptala.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao “iskusnog čovjeka koji razumije zadatke ovoga rata i ukrajinske ciljeve.”

Rekao je da je imenovan na preporuku novog komandanta ukrajinske vojske, Oleksandra Sirskog.

Zelenski je zamijenio popularnog vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), komandantom kopnenih snaga.

U svojoj objavi, Zelenski je rekao da će Sirski predstaviti novi tim u svrhu “resetiranja” vojske.

Ankete su pokazale da Zalužni uživa veće povjerenje javnosti od Zelenskog. Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku, prenosi Hina.

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura oko njihovih vizija rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu.

Dok je najavljivao promjene, Zelenski je rekao da u tom potezu nema politike i da smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023. Ukrajinske snage pokrenule su protuofanzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima