Home Svijet Žestok udar Ukrajinaca na Krim, tvrde da su potopili brod

Žestok udar Ukrajinaca na Krim, tvrde da su potopili brod

by admin

Patrolni brod ruske Crnomorske flote Sergej Kotov pogođen je i uništen tokom noćnog napada koji je organizovala ukrajinska vojno-obavještajna agencija (HUR), objavila je agencija jutros, prenosi Kyiv Independent. Vijesti o napadu na ruski brod stižu nakon noćnih eksplozija na okupiranom poluotoku, usred kojih je zatvoren Krimski most.

Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je ranije da su ruski brod pogodili ukrajinski pomorski dronovi.

Prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, brod je pretrpio štetu na krmi te lijevom i desnom boku. Sergej Kotov navodno je bio lociran u blizini Krimskog prolaya kada su ga napali pomorski dronovi domaće proizvodnje Magura V5.

“Cijena potopljenog broda je oko 65 miliona dolara”, napisala je ukrajinska agencija. Andrii Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe, rekao je za Radio Slobodna Europa da se sudbina posade broda rasvjetljava. “Ima poginulih i ranjenih, ali postoji mogućnost da se dio posade uspio evakuirati”, istaknuo je. Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo napad.

Ukrajinska pravda, velika ukrajinska medijska kuća, izvijestila je u utorak da je ruski patrolni brod Project 22160 Sergej Kotov tokom noći pogođen.

Sergej Kotov je navodno već bio pogođen morskim bespilotnim dronovima kada i drugi patrolni brod, Vasilij Bjkov, u septembru 2023. Rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je da su brodovi uspjela odbiti napad.

Ukrajina je u više navrata nanijela žestoke udare ruskoj crnomorskoj floti od početka rata, uključujući potapanje krstarice Moskva u april 2022. i razorni raketni napad na sjedište flote na okupiranom Krimu u kojem je navodno ubijeno više od 30 vojnika.

(Vijesti.ba)

 

Možda vas zanima