Home Svijet Značajna prednost: Bivši premijer vodi u trci na općim izborima u Pakistanu

Značajna prednost: Bivši premijer vodi u trci na općim izborima u Pakistanu

by admin

Stranka bivšeg pakistanskog premijera Nawaza Sharifa ima značajnu prednost na općim izborima, pokazuju prvi rezultati objavljeni jutros, nakon što je došlo do kašnjenja u prebrojavanju glasova koje vlada pripisuje gašenju usluga mobilnog interneta.

Izborno povjerenstvo Pakistana (ECP) je objavilo rezultate za 47 od 265 mjesta u Narodnoj skupštini prema kojima je 17 mjesta pripalo Sharifovoj Pakistanskoj muslimanskoj ligi (PML-N), a 14 su osvojili pristaše zatočenog bivšeg premijera Imrana Khana, javlja HINA.

Pakistanskoj narodnoj stranci Bilavala Bhutta Zardarija, sina ubijene premijerke Benazir Bhutto, pripalo je 12 mjesta. Ostala su pripala manjim strankama ili nezavisnim kandidatima.

 

Kako je Khan u zatvoru, a njegovoj stranci Tahreek-e-Insaf (PTI) zabranjeno učestvovanje na izborima, njegovi su pristaše učestvovali kao nezavisni.

Analitičari su uoči izbora predviđali da izbori neće dati jasnog pobjednika što će samo biti dodatak nevoljama u zemlji koju pogađa nasilje militanata i duboka ekonomska kriza u visokopolarizovanom političkom okruženju.

Očekuje se da će se glavna bitka ovih izbora voditi između Khanovih kandidata, čiji je PTI pobijedio na posljednjim izborima, i stranke trostrukog premijera Nawaza Sharifa, PML-N.
Khan smatra da iza progona njegove stranke u cilju njenog potpunog uništenja stoji moćna pakistanska vojska. Analitičari i Saharifovi suparnici su uvjereni da Sharif ima podršku generala.
U 76 godina postojanja Pakistana kao nezavisne države, vojska je direktno ili indirektno dominirala tom nuklearnom silom, no, već nekoliko godina tvrdi da se ne miješa u politiku.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima