Home Bosna i Hercegovina Zrak u KS zagađen, poslijepodne kratkotrajno poboljšanje

Zrak u KS zagađen, poslijepodne kratkotrajno poboljšanje

by admin

Koncentracije zagađujućih PM10 čestica, danas i proteklih dana, na svim mjernim mjestima u Kantonu se kreću iznad graničnih vrijednosti za proglašenje Upozorenja od 90 mikrograma čestica po metru kubnom zraka.

 

Danas u poslijepodnevnim satima se očekuje poboljšanje kvaliteta zraka, usljed pojačanog vjetra sjevernog smjera koji će dovesti do djelimičnog čišćenja kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo.

 

Međutim, prognozirana inverzija u večernjim satima kao i tokom narednih dana, uz slab vjetar, pogodovat će ponovnoj akumulaciji zagađujućih materija u zraku, kao i dnevnim oscilacijama koncentracija PM10 u kotlinskim dijelovima, uz maksimume vrijednosti tokom popodnevnih i večernjih sati.

 

Na osnovu ovakve vremenske prognoze i stanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u KS  je dalo preporuku za zadržavanje epizode Upozorenja iz Plana interventnih mjera.

 

Kvalitet zraka, kao i meteorološki uslovi se kontinuirano prate i analiziraju, te će građani biti obavještavani o svim eventualnim promjenama.

 

Mjere iz epizode “Upozorenje” su dostupne na: https://mkipgo.ks.gov.ba/mjere (Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS – epizoda “Upozorenje”).

Možda vas zanima